Durumbröd

Det här receptet fick jag av min gode vän Trisse, enkelt och super gott är det!

 

3 gram jäst

3 dl kallt vatten

1,5 dl durumvetemjöl

3-5 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

isbitar

 

På kvällen:
Blanda ut jästen i vattnen och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner den övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd på degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa i ungefär 40 min.

Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5e minut tills brödet stått inne i 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

20120224-095341.jpg

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s